Overvind eksamenspres – få ro og selvtillid.

Vores eksamenspres-forløb hjælper dig med at tackle nervøsiteten og finde balancen, så du kan gå eksamen i møde med styrke og ro. Forløbet giver dig værktøjer til at håndtere fysiske og psykiske tegn på eksamenspres.

Hvad får du ud af forløbet?

  • ✺ Introduktion til eksamenspres

    De fleste bliver nervøse før eksaminer, hvilket kan være positivt og skærpe præstationen. Men for nogle udvikler det sig til eksamensangst, der dræner tid, fokus og energi. Angst kan også skabe usikkerhed ved at stille spørgsmål eller tale i grupper og påvirker derfor hele uddannelsesforløbet.

  • ✺ Mentaltræning og stresshåndtering

    Du lærer at identificere og omstrukturere katastrofetanker, som fx ‘hvad hvis jeg dumper’, og finder mere konstruktive måder at tænke på.

  • ✺ Målsætninger og eksponering

    Sammen sætter vi realistiske mål og arbejder med gradvis eksponering, så du kan opbygge tillid til dine egne evner.

  • ✺ Mestringsteknikker

    Du lærer praktiske mestringsteknikker, såsom vejrtrækning, som hjælper dig med at bevare roen, når presset er størst.

Hvordan foregår forløbet?

Vores eksamenspres-forløb er opbygget i fem sessioner à 90 minutters varighed, der hver især bygger på hinanden for at skabe en tryg og effektiv læringsproces. Forløbet gennemføres i en gruppe af op til 5 unge. Hver session introducerer nye værktøjer og teknikker, der hjælper dig med at forstå og håndtere eksamensrelateret pres. Fra en grundlæggende situationsanalyse til konkrete målsætnings- og mestringsstrategier bliver du guidet gennem en struktureret rejse, der afsluttes med en opsamlende session.

Her introducerer vi forløbet, afstemmer forventninger og skaber et trygt rum, hvor vi alle kan dele vores oplevelser. Vi kommer til at arbejde med b.la.:

  • Gennemgang af eksamenspres og nervøsitet: Hvad er eksamensrelateret pres, og hvordan påvirker det os?

  • Fokus på eksamensudløste tanker og kropslige symptomer.

Session 1: Introduktion til eksamenspres og forventningsafstemning

Session 2: Mentaltræning og stresshåndtering

Her kommer vi til at analysere specifikke situationer og arbejde med at omstrukturere uhensigtsmæssige tanker. herunder:

  • Introduktion til situationsanalyse: Identificer de tanker og følelser, der opstår i forbindelse med eksamenspres.

  • Kognitiv omstrukturering: Lær at udfordre og ændre negative tankemønstre som katastrofetanker.

Vi arbejder med SMART-mål (Specifikke, Målbare, Attraktive, Realistiske og Tidsbestemte) som et værktøj til gradvis at arbejde mod at håndtere eksamenspresset.

Hvordan sætter man gode mål? Fokus på at sætte realistiske og motiverende mål, der udfordrer men også kan opnås.

Eksempler på mål, såsom “Række hånden op én gang pr. time” eller “Lave en læseplan til eksamensperioden.”

Session 3: Målsætning og SMART-Mål

Session 4: Mestring og eksponering

Vi arbejder med at hjælpe deltagerne med at opnå mestring gennem gradvis eksponering og håndtere “angst for angsten.” Det gør vi bl.a. via:

  • Mestring: Lær teknikker til at håndtere eksamensrelateret pres og skabe succesoplevelser i eksamenslignende situationer.

  • Eksponering: Introduktion til gradvis eksponering, hvor deltagerne udsætter sig for udfordrende situationer, fx ved at deltage mere aktivt i undervisningen.

Vi samler op på forløbet og giver deltagerne værktøjer til at fortsætte deres personlige udvikling efter forløbet.

  • Opsamling: Gennemgå de værktøjer og teknikker, deltagerne har lært, og diskutér deres oplevelser og fremskridt.

  • Fokus på kerneantagelser og fremtidige mål: Hvordan deltagerne kan arbejde videre med deres udfordringer ved at sætte nye mål og udfordre deres tankemønstre.

  • Afsluttende øvelser og evaluering: Deltagerne reflekterer over, hvordan de vil fortsætte med at anvende værktøjerne i fremtiden.

Session 5: Opsamling og fremtidig udvikling

“Efter forløbet føler jeg mig klar til at gå til eksamen uden at blive overvældet. Jeg har lært at styre mine tanker og finde ro – noget, jeg aldrig troede var muligt før.”

Thomas, 17 år

Indhold

Vores eksamenspres-forløb er designet til at hjælpe dig med at opnå ro og selvtillid i eksamenssituationen. Gennem de fem målrettede sessioner lærer du konkrete teknikker til at håndtere tankemylder, nervøsitet og kropslige symptomer, så du kan præstere uden at føle dig overvældet. Du får b.la.:

  • Praktiske værktøjer til at tackle eksamensrelateret pres

  • En personlig plan med målsætninger og mestringsstrategier

  • Støtte fra en erfaren rådgiver, der følger dig gennem hele processen

Varighed: 5 sessioner á 90 minutter

Pris: 2.495,- for alle 5 sessioner à 90 minutter

Book dit forløb i dag og tag første skridt mod en mere tryg og fokuseret eksamensoplevelse.

✺ Ofte stillede spørgsmål ✺

  • De fleste bliver nervøse eller spændte i forbindelse med eksaminer, det er helt naturligt. Almindelig nervøsitet kan være en god ting, fordi det skærper din opmærksomhed, og får dig til at yde bedre. For nogle er eksaminer forbundet med angst, som ikke fremmer præstationen, tværtimod. Eksamensangst er en tilstand som både tager tid, fokus og energi. Mange der oplever eksamensangst, kender også til frygt og usikkerhed i forbindelse med at stille spørgsmål og tale i større grupper f.eks. i løbet af undervisningen. Eksamensangst har derfor ikke kun konsekvenser til eksamen, men kan være drænende igennem et helt uddannelsesforløb.

  • Følelsen af angst er mere intens i forhold til almindelig nervøsitet. Det er en voldsommere tilstand præget af indre uro og ubehag. For nogle kommer symptomerne først på eksamensdagen eller lige inden eksamenen. Andre mærker angsten som en næsten konstant tilstand igennem hele eksamensperioden eller flere måneder forud for eksaminerne. Eksamensangst opleves både fysisk og psykisk, derudover kan du også opleve stresssymptomer.

  • Hvis du lider af eksamensangst er der flere metoder du kan bruge for at mindske angsten og få en bedre oplevelse til eksamenen.

    1. Hav fokus på din vejrtækning
    Når du oplever angst har du formentligt tendens til at hyperventilere eller holde vejret. Det kan være ubehageligt og gøre det svært at tænke klart. Hvis du har problemer med vejtrækningen, så prøv at tælle til 4 imens du trækker vejret ind og holder det. Pust ud igen på 4 sekunder. Dette kan du gøre under eksamenen. Ved at være opmærksom på vejrtrækningen vil din krop blive mere rolig. 

    2. Prøv at tænke positivt
    Mange har katastrofetanker ved eksamenen. Du siger måske til dig selv, at du dumper, du glemmer alt hvad du har lært eller ikke kan svare på nogle af spørgsmålene. Tving dig selv til at tænke positivt i stedet – det hele skal nok gå. Selv hvis du dumper, så lærer du af situationen og rejser dig. Karakterer har ikke betydning for dit værd. Du er god nok!

    3. Fortæl din lærer, forældre eller studevejleder, hvordan du har det
    Det kan hjælpe til eksamenen at fortælle lærer og censor, at du er nervøs, men tal også om det inden. Mange tilbyder hjælp til håndtering af eksamensangst, men det kræver, du fortæller nogen om det. For nogle kan simple råd gøre stor forskel, for andre kræver det en hjælp og en større indsats at få bugt med eksamensangsten.